Régóta tervezem, hogy természetes anyagokkal festem meg a húsvéti tojásokat.
A hagymahéj minden évben szerepelt nálunk, de ki szerettem volna próbálni a többi receptet is.
Gyanúsak voltak számomra a hasonló témájú posztok, be is igazolódott a gyanúm, nem minden működik úgy ahogy elénk tárja egy-egy szépen lefotózott cikk.
A természetes festékek elkészítésének alapreceptje a következő:
félliternyi vízhez adjunk
4 evőkanál ecetet, amelyben felfőzzük a színezőanyagokat.
Saját tapasztalataim szerint ez az ecet mennyiség rengeteg (én azt gondolom egy kanál bőven elég). Visszamarja a tojás felületét, így nekem vannak olyan tojásaim amiket második körben tudtam csak befesteni, mert az elsőre szépnek látszó szín egy törléssel le is jött. (mellesleg a tojás maratás is egy nagyon izgalmas techika egyszer készítek arról is egy beszámolót.)
Volt olyan tojás amit egyből beletettem és a festőlével együtt főztem. Ezekről le is tudtam szedni a színt a túl sok ecet miatt.
A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, vagy a még forró főtt tojást hideg színező-lébe helyezhetjük és akár másnapig is állhat a lében.
A kész tojásokat szalonnabőrrel vagy valamilyen zsiradékkal kenjük be az erősebb színek érdekében.
Én most, hogy ne csak egyszínű tojásaim legyenek, berzselt tojásokat készítettem.
A tojásberzselés egy nagyon egyszerű és mutatós technika. Főzzük meg a tojásokat egy icipici ecettel. (az ecet el is hagyható, de a festés előtt mindenképpen érdemes valami lugos dologgal áttörölni, pl dörzsi szivaccsal szappannal lemosni.)
A gézt vagy a harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás és össze is tudjuk kötni. Az ujjunkkal vizezzük be egy kicsit ott, ahová a levélkét szeretnénk tapasztani, majd szépen simítjuk rá a levelet. Feszítsük rá a harisnyát, kössük össze az ellenkező oldalon, majd óvatosan helyezzük az előre elkészített főzőlébe. A főzőlével együtt is főzhetjük. Minél több a hagymahéj és minél tovább hagyjuk benne, annál szebb, teltebb lesz a szín. Akár egész éjszakára is benne maradhat.
Miután kibontottuk a megfestett tojásokat, egy kis zsírral vagy szalonnabőrrel töröljük át, hogy szép fényes legyen, ez kiemeli a színeket is.
Az alábbi festőnövényeket gyűjtöttem össze az internetről:
PIROS:
hagymahéj (főzőlében közepes ideig ázzon)
nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt főzve,
Festőmályva virágok szárított szirmai
NARANCS:
hagymahéj, (főzőlében rövid ideig ázzon), kutyatej gyökere (mérgező volta miatt nem ajánlott), pirospaprika,
SÁRGA:
kurkuma, gilisztaűző varádics szárított virága, körömvirág szirma,
sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből is. Ehhez kell egy kis timsó is.
ZÖLD:
csalán, spenót, petrezselyem, kamillatea (zöldessárga), hársfalevél,
KÉK:
lila káposzta, áfonya
LILA:
cékla
BARNA:
hagymahéj (sokáig festőlében hagyva), erős tea, kávé, dió levél
Az olvasottak alapján és az itthon megtalálható alapanyagok függvényében az alábbi festőnövényeket próbáltam ki:
PIROS:
Hagymahéj: a legszebb, kicsit narancsos
Pirospaprika őrlemény: szintén nem szűrtem le így vastag trutyiréteg alól kellett a tojást kibányászni és ez eredmény se volt túl lelkesítő. Ráadásul ami pici színt kapott az első mosással gyönyörűen le is jött.
NARANCS:
Hagyma héj: benne sose csalódtam még... ha kevesebb ideig hagyjuk a lében narancsosabb lesz.
SÁRGA:
kurkuma: Ez akár jó is lehet nálam a túl sok ecet miatt nem sikerült túl jól. Illetve nem szűrtem le.
LILA vagy BORDÓ:
cékla: egész jó eredmény!
ZÖLD:
Csalán:
Semmire se jó ne próbáljátok ki, állítólag a spenóttal is hasonló eredményt lehet elérni, ahhoz már nem volt kedvem. le se fotóztam mert nem volt mit.
kurkuma, cékla, lila káposzta: A színkeverés logikája alapján kipróbáltam ezt a keverést. Kb egyharmad-egyharmad arányban. Kurkuma, cékla, lila káposzta.
Gyönyörű zöld lett!
KÉK:
lilakáposzta: egész szép eredményt kaptam inkább hideg kéket mint mélykéket a gyönyörű lila festőlé ellenére.
lilakáposzta-cékla: Második körben viszont kipróbáltam, hogy fele fele arányban összeöntöm a céklalével és így megdöbbentően szép kék szín lett az eredmény! Ha sokáig benne hagyjuk szinte fekete. Szépen erősen és gyorsan megfogja a tojásokat.
BARNA:
Hagymahéj: Gyönyörű vörösesbarna eredmény.
Tea: ő is jól vizsgázott, inkább dohánybarna eredményt kaptam (gondolom itt sokk függ a teán is)
Később mikor bekentem zsiradékkal a halványabbak is teltebb színt kaptak:
Pár fotó ez elkészült tojásokról:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése